Jó szerencse, nem csak bányászoknak. A régi időkben a tenger igen veszélyes terep volt, de az embert hajtotta a kíváncsiság, hogy felfedezze a távoli vidékeket. A nagy kockázat ellenére tengerészek tömege szállt vízre, hogy új földeket, új javakat találjon a messzi tájakon. A hajósokat az utazások során fellelt őslakosok inspirálták a köreikben elterjed testvarrások használatában. Nem meglepő, hogy a tengerjáró férfiak az elsők között voltak, akik tetoválásokkal díszítették magukat.

Bár a hagyományos tengerész tetoválásokról itthon ritkán hallani, – ennek egyik oka lehet, hogy nem vagyunk tengeri nép – azért azt a tetoválásról itthon is mindenki tudja, hogy az önkifejezés egyik legősibb művészeti formája, amelyet első között műveltek a hajókon dolgozók. Sokan közülük babonából készítettek tetoválásaikat, hogy azok szerencsét hozzanak útjaikra, kivédjék a sorscsapásokat és az időjárás viszontagságait; mások azért, hogy megmutathassák, merre utaztak a nagyvilágban. A legtöbb tengeri tetoválás persze afféle jószerencsét hozó talizmán volt a babonás matrózok körében. Hitük szerint a varázserővel rendelkező ábrák megóvták és a fedélzeti munkához szükséges ügyes kézzel áldották meg viselőiket. A hiedelmek ellenére azonban minden viselő nagyon is tisztában volt a tengeri szimbólumok eredeti jelentéseivel. Olyan változatos és nagyszerű jelentéstartalmakkal ruházták fel ezeket a testdíszeket, hogy mára a tetováló művészet követendő és elismert old school iskolájává vált ez az ág. A tengerész szimbólumok mai csodálói szépségük és mély tartalommal felruházott jelentésük miatt rajonganak ezekért a régi tetoválásokért.

Sailor Jerry

Sailor Jerry

Klasszikus és kevésbé klasszikus szimbólumok

Nézzük kicsit meg, hogy mire is áhítoznak ilyen sokan, milyen jelentéstartalmak ragadják meg az old school tatto követőinek képzeletét.

Talán az egyik legklasszikusabb tengeri jelkép a vasmacska (anchor), amely a biztonság és stabilitás szimbóluma. A vasmacskát sok olyan tengerész viselte bőrén, aki sikeresen kelt át az Atlanti-óceánon. Ha az ábrához egy szalag is társult felirattal, akkor az azt jelentette, hogy viselője megállapodott a szárazföldön.

A tengerész csillag (nautical star) szintén népszerű minta volt a tengerész közösség körében. Az ötágú csillag a sarkcsillagot jelképezi, amely évszázadokon át segítette a hajósokat a tájékozódásban, de a szélrózsa irányait úgyszintén szimbolizálja. A hiedelmek szerint viselőjének jószerencsét hoz. A csillagot nem csak tengerészek, de katonák is előszeretettel viselték. Háborús időkben a csuklójukra varratva arra emlékeztette őket, hogy a veszélyes helyzetekben is megállják helyüket, hogy aztán a küldetés végével a csillag biztonságosan hazavezesse őket. Ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb kinézetű ábra szinte minden tetoválás-művészeti könyvben fellelhető, számos megjelenési formája létezik. Hasonló, ám kevésbé ismert szimbólum a kis kék csillag, amely azoknak a karját ékesítette, akik átmentek a Horn-fokon. Azok számára, akik az Egyenlítőn hajóztak át, teknős tetoválás készült. Hasonló marker a rák és a bak, amelyek a trópusokon (térítőkön) való átkelést jelképezték.

Érdekesség, hogy ugyan a disznók és kakasok nem igazán hozhatók kapcsolatba a tengerrel, mégis számos tengerész viselt ilyen állatokat ábrázoló tetoválást. Viseletük talán egy régi angol közmondásnak köszönhető, miszerint „Malac a térden, biztonság a tengeren. Kakas a jobbon, sosem veszít csatát.” (“Pig on the knee, safety at sea, cock on the right, never lose a fight.”). Valószínű tehát, hogy ezeket az állatfigurákat is babonából varratták magukra az utazók, azzal a céllal, hogy az időjárási viszontagságoktól védje őket és győzelmet hozzon a tengeri csatákban.

Ikonikus tengerész tetoválás az úgynevezett Pin-up teotválás. Ha ezek a – jól és mindig látható helyekre kitűzött – szexszimbólumokat ábrázoló lányok tengerész sapkában, ruhában jelentek meg egy-egy tetoválás-rajzon, az azt jelképezte, hogy a tengerészt egy lány várja otthon. A sellők/szirének ugyanakkor a tenger veszélyes szépségeit szimbolizálták, akik a sziklák közé csábítják a hajósokat.

A világítótorony szintén jellegzetes testrajz-viselet volt. A toronyból megadott irányfény megmutatja a biztos utat a kikötőbe, éppen ezért a remény, a biztonságot jelentő, a tengerészre otthon váró család szimbólumaként jelenik meg a tetoválásokon. Sok leírás szerint a fárosz a szeretteinkért meghozott áldozat és a bölcsesség jelképe is.

A hajókat, öreg tengerészeket vagy kapitányt ábrázoló felvarrások az életben szerzett tapasztalatokra mutatnak rá. A kormánylapát az egyéni sors irányítására utal. Ezek az ábrák is mind közkedveltek voltak a hajósok között.

Egy legendás mester legendás ábrái

A tengerész tetoválások legnagyobb alakja Sailor Jerry (született Norman Keith Collins) az 1930-as évektől alkotott. Munkássága során előszeretettel használt olyan szimbólumokat, mint a horgony, a vasmacska, az iránytű, a tengerész csillag, a pin-up lányok, fecske, dobókocka, a nyolcas billiárdgolyó, pókháló, sasok, fegyverek. Ezeket az ábrákat egyedivé tette stílusával. Hawaii-i témájú alkotásai is népszerűek voltak és ő alkotta meg a hírhedt „Aloha majom” tetoválást is.

Sailor Jerry a 1930-as években állt be az Amerikai Haditengerészethez, ahol az utazások során művészetére hatottak a délkelet-ázsiai képek, tetoválások. Később háromárbocos vitorlással vezetett túrákat hawaii körül, ahol nem csak tetováló művésze, de kapitánya is volt a hajónak. A híres tetováló mester végül Hawaii-on telepedett le, itt is halt meg. Az Oahu-i kínai negyedbeli (Oahu Chinatown) gyökerekkel rendelkező művész tiszteletére évente megrendezik a Sailor Jerry Festival-t. A DJ-zéssel, kabarékkal, filmvetítésekkel, pin-up divatbemutatókkal tarkított fesztiválon Sailor Jerry design-ja ural mindent.

Sailor Jerry

Sailor Jerry

Élen járt a tetoválás-egészségügyi problémák kezelésében is. Támogatta az egyszer használatos tűket, a sterilizálást. Saját tűformát fejlesztett ki, amellyel kevésbé volt fájdalmas a festék bőr alá juttatása. Annyira kedvelt figurája volt a szubkultúrának, hogy a Converse például kiadott egy cipősorozatot, amelyeken eredeti Sailor Jerry tetválás grafikák szerepeltek. Sailor Jerry hatása a mai modern tetováló művészetre tagadhatatlan. A Hori Smoku című dokumentumfilmből részletesen is megismerhető az élete.

Napjaink tengerész tetoválásai

Napjainkban egyre fantasztikusabb tengerész tetoválásokkal találkozhatunk. Kezdetben az old school gyökerei és szokásai terjedtek el és sokan ragaszkodtak a fentebb is felsorolt, kifejezetten hagyományos formákhoz, amelyek az eredeti szándék szerint a tengerész biztonságát voltak hivatottak szolgálni. Mostanra azonban már sok más fajta stílus fellelhető, számos szubkultúra alakult ki a tetováló művészetben ezen a területen.

A tengerész csillag tetoválás egyedülálló abban, hogy más és más jelentéstartalommal bír attól függően, ki a viselője. Sokféle jelentése miatt igen gyakori tetoválásnak számít. Napjainkban ez a minta szimbolizál szexuális preferenciát, a punk és heavy metal zene rajongói számára a zene szeretetének a jelképe. A csillag képviseli a fényt, amely vezérel, jelentheti a kapcsolatot már nem élő személlyel és a hitet a felsőbb rendű erőkben. A csillag alakú tetoválás sok értelmezésben erősen kapcsolódik az otthonhoz, legyen az bárhol a világmindenségben.

Hóbortosabb rajongók az 1930-as években igen népszerű rajzfilmfigurát, Popeye-t, a tengerészt is szeretettel varratják magukra. Ezt a gáláns tengerészt a világ minden pontján kedvelik, összetéveszthetetlen arca szintén a nagyvilági body art részévé vált.

Míg az old school tetoválások egyszerűbb szerkesztésűek voltak sok fekete tintával, addig napjainkban már jóval színesebbek, bonyolultabbak a minták, köszönhetően az eszközök fejlődésének. A retro tetoválások újra és újra divatba jönnek. A tradicionális minták, mint a klasszikus kikötői minták mellett napjainkban népszerű az old school ágból kinőtt rockabilly stílus is.