Valószínűleg mindenki ismer valakit, akinek testét piercing, azaz testékszer díszíti. Napjainkra közkedvelt ékszerviseletté és önkifejezési formává váltak a testbe szúrt ékszerek, de vajon honnét származnak és kik viseltek először ilyet? Írásunkban utána jártunk a testet ékesítő díszek történetének. 

Ősi testszurkálók

Amikor két turista 1991-ben az osztrák-olasz határon felfedezte Ötzit, bizony még senki nem gondolta, hogy nem csupán a világ egyik legrégebbi, teljes épségben megmaradt, mumifikálódott emberi testét, hanem az egyik legősibb piercing-viselőt is megtalálták.

A piercinget bizony évezredek óta több kultúrában megtalálhatjuk világszerte, ám viseletét eltérő okok indokolják. Az ősi piercing ékszereknek nem csak díszítő funkciójuk volt, hanem kifejezték az egyén rangját, szerepét, vagy egy közösségbe való tartozását. Egyes népcsoportok vallási, mások kulturális okok miatt ékesítették magukat. A történelmi feljegyzések és a sírfeltárások arra utalnak, hogy a fül- és orrpiercing volt különösen széles körben elterjedt.

Az ókori egyiptomiak már viseltek piercingeket, ám köldökpiercingje csak a fáraónak lehetett. A rómaiaknál Julius Caesar hozta divatba, az Erzsébet-kori Angliában pedig a csábítás és a vagyon jelképe volt a fülpiercing a nemesek körében. De nem csak a gazdagok kiváltsága volt a piercing: sok hajós viselt testékszert, annak reményében, hogy védelmet és haláluk esetén fedezetet nyújt temetésükre. Nepáli, indiai és tibeti népek a fertőzések megelőzésére használtak testékszereket, díszítésként mellé pedig egy amulettet, az úgynevezett Bulakot.

Bulak, 19-20. század, Forrás: asianart.com

Bulak, 19-20. század, Forrás: asianart.com

 

Az első orr-piercingek i.e. 1500-ra vezethetők vissza. Az észak-afrikai és a közel-keleti férfiak körében a mai napig szokás maradt, hogy a jólét szimbólumaként arany orrpiercinget adnak menyasszonyaiknak. A 16. századi Indiában a nők a bal orrcimpájukban hordtak ékszert, mert ezt az oldalt a női nemi szervekkel azonosították. Hitük szerint a testékszer csökkentette a szülési és menstruációs fájdalmakat. Az ausztrál őslakosok számára esztétikai szempontból van jelentősége az orrpiercingnek. Aztékok, inkák és maják arannyal és jáde-kővel díszített orrpiercingeket használtak a vízi és a napistenek szimbolizálására. A panamai kuna indiánok napjainkban is e hagyomány szerint díszítik magukat.

 

Intim testrészek ékszerei

Míg egy szemöldök- vagy köldökpiercing elsősorban esztétikai érdemeket szerez a viselőjének, az intim piercingeknek funkcionális szerepük is van. Használatuk egészen a római korig nyúlik vissza. Az ókori görög és római férfiaknál az ékszer sportolás és harc közben védte viselőit, de rabszolgáknál is használták a nemi érintkezés visszaszorítására. Az ókori római férfiak mellpiercingjei emellett a férfiasság és a bajtársiasság jelképei voltak.

Az ókori Indiában is elterjedtek ezek a testékszerek, a Kámaszútra említi az úgynevezett Apadravya piercinget, amelynek alkalmazása az i. sz. 700-as évekre vezethető vissza. A szexuális élvezetet növelő „viselet” Ázsiában több száz éven át használatban volt.

A középkorban a mellbimbópiercingek terjedtek el. Az 1890-es években a kebelgyűrű jött divatba. Ezek a drága ékszerek a mellbimbót voltak hivatottak megnagyobbítani.

 

Testékszer rituálék

Sorsfordító események idején – házasság, férfivé, nővé válás – elődeink különféle rituálékat végeztek, melyeket külső jegyekkel is emlékezetessé tettek, hogy szexuálisan izgatóvá tegyék viselőjüket. A szertartásokkal az illető a csoport teljes jogú tagjává vált, éretté a családalapításra. A száj- és orrpiercing több népcsoport esetében is a házassági rituáléhoz kapcsolódik.

Indiai nő orrpiercinggel, Forrás: Pathos

Indiai nő orrpiercinggel, Forrás: Pathos

A papok és sámánok nyelvük átszúrásával próbáltak egy megváltozott tudatállapotba jutni, hogy az isteneikkel kommunikálhassanak. Amerikai indiánok (Crow Nation) vállukat és mellkasukat döfték át naptánc szertartásokon, hogy látomásaik legyenek. Délkelet-Ázsiában ma is léteznek olyan rituálék, amelyek piercing beszúrásával a lelki önsanyargatást és a transzállapotot célozzák meg. Régen több kultúrában úgy tartották, hogy a démonok a fülön keresztül be tudnak jutni az emberbe, de egy fülbevaló védelmet biztosított a gonosszal szemben.
A piercing viselésének története igen változatos. Vannak, akik vallási vagy lelki okok miatt, míg mások az önkifejezés eszközeként, az esztétikai érték vagy a szexuális örömszerzés céljából viselik. Vannak, akik azért hordják, hogy megfeleljenek egy adott kultúrának, mások éppen hogy lázadásból teszik. A technikai vívmányok fejlődésével ez a divat is egyre változatosabb lesz. Érdemes lesz követni a jövőbeli piercing-trendeket, mert biztosan tartogatnak még számunkra meglepetéseket.