A piercing viselésének története igen változatos. Vannak, akik vallási vagy lelki okok miatt, míg mások az önkifejezés eszközeként, az esztétikai érték vagy a szexuális örömszerzés céljából viselik. Vannak, akik azért hordják, hogy megfeleljenek egy adott kultúrának, mások éppen hogy lázadásból teszik. A technikai vívmányok fejlődésével ez a divat is egyre változatosabb lesz. Érdemes lesz követni a jövőbeli piercing-trendeket, mert biztosan tartogatnak még számunkra meglepetéseket.

Hippik, punkok, rocksztárok és szupermodellek – A modern kor piercing-divatja

Napjainkban a test díszeként használják elsősorban az ezeket az ékszereket és többnyire közvetlenül kapcsolódnak a szexuális kultúrához, különösen a nyugati világban. Az orrpiercing viselet trendje az 1960-as és 70-es években a hippi-mozgalom segítségével és a homoszexuális szubkultúrában terjedt el. Később a punk mozgalom karolta fel, amely olyan hagyományos díszítőelemeket használt, mint a biztosítótű.

 

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Gauntlet Enterprises néven 1978-ba nyílt meg az első professzionális piercing-stúdió Los Angelesben. Tulajdonosa a modern testékszerek alapítója Jim Ward volt. A felkapott üzletnek hatalmas ügyfélköre lett, olyannyira, hogy egy lapot is kiadtak PFIQ (Piercing Fans International Quarterly) néven fotókkal, történetekkel, tippekkel. A stúdió első hitelesített piercing-mestere Elayne Angel volt, aki meghökkentés és a szexuális élvezetek fokozása céljából rakta fel ügyfeleire különlegesnek számító darabjait. Pénzügyi nehézségek miatt a Gauntlet 1998-ban végleg bezárta kapuit.

A köldök-piercing a bikini elterjedésével jött divatba újra, igazán népszerűvé a 90-es évek elején vált, amikor Chritsy Turlington szupermodell ékszerrel a köldökében jelent meg egy londoni divatbemutatón. Példáját Madonna és Naomi Campbell is követte, melynek hatására a testékszerek gyorsan elterjedtek a nyugati világban. 1993-ban, az MTV Music Awards díjkiosztón az év zenei videójában, az Aerosmith: „Cryin” című klipjében egy köldök-piercing felrakása volt látható, amely szintén fiatal nők tömegét ösztönözte a viseletre, a piercing mainstream lett. Hasonló hullámot indított Janet Jackson a 2004-ben a XXXVIII Super Bowl-on, amikor kivillanó mell-piercingje hatására erős üzleti emelkedést jelentettek a testékszer-mesterek szakmai szervezetei.

Jelen a jövő piercing-divatja – extrém testmódosítások

Míg korábban többnyire a fül-, orr- és ajakpiercinget használták, addig ma nem nagyon van olyan testtájék, ahova ne lehetne berakatni valamilyen ékszert. A 2000-es évektől népszerűvé vált a fülcimpa-növelés és nyújtás. Az elmúlt években a septum- és mellbimbópiercinget is rendkívül divatosnak tartják bizonyos szubkultúrákban. Korábban csak sci-fi regényekben bukkant fel a napjainkban egyre népszerűbb, bőr alá beültetett, a seb gyógyulása után kidomborodó, mintát adó piercing is, aminek célja elsősorban az önkifejezés.

Maria Jose Cristerna, a mexikói vámpírnő Fotó: Federico Parra/AFP/Getty Images

Maria Jose Cristerna, a mexikói vámpírnő Fotó: Federico Parra/AFP/Getty Images

A testékszerek szabad és változatos világában azonban terjedőben van egy szigorúbb irány is. A vállalati öltözködési protokoll sok helyen korlátozza a piercing viseletét. A Walt Disney Parkok és Hotelek dolgozói például egyáltalán nem hordhatnak testékszereket. Egyes országokban a kiskorúak testékszer-viselését is szabályozzák, sok helyen ehhez szülői engedély szükséges.