Mi van a festékekben?

Az Európa Tanács által megfogalmazott szigorú törvények szabályozzák a tetováló festékek összetételét, színezékek alkalmazhatóságát, alkotó elemek pl. nehézfém fajták elfogadható, még az egészségre nem káros mennyiségi szintjét. A gyártókat folyamatosan ellenőrzik, hogy a végfelhasználók számára biztosítsák a magas szintű biztonságot, csökkentsék az egészségügyi kockázatot.

A modern tetováló tinta, pigmentek 20-900 nanométer nagyságú szemcséiből és folyékony vivőanyagból áll, ezen felül található bennük tartósítószer és viszkozitást elősegítő anyagok: tisztított víz, glicerin, etilalkohol, propilén-glikol, varázsdió, akril gyanta. A pigmentek készülhetnek ásványokból, szerves anyagokból és műanyagból is.

A fekete gyakorta a vas különböző oxidjaiból, de leggyakrabban  a Haematoxylon campechisnum kivonatából – ami egy Nyugat-Indiában és Közép-Amerikában növő fa – készül a tinta.  Barnát vasoxid keveréből állítanak elő, az okker egy anyag, aminek a színe sárga, ez melegítés során dehidratálódik és sötétedik. Piros pigmenteket a cinóber, a kadmium, a vas-oxid és naftol segítségével hozzák létre, a cinóbert és a kadmiumot már nem használják, mert a piros festékek amúgy is nagyobb mértékben allergizáló hatásúak, de ez a kettő különösen az volt. A narancsszín a szelén szulfidjaiból és pirazolin származékokból áll, nagy molekuláinak köszönhetően tartósan élénkek maradnak. A sárgákat szinte csak növényi festékanyagokból készítik: kurkuma, gyömbér, más festőnövényekből. A zöld szín gyakran tartalmaz adalékot, mint a kálium-ferrocianid, amivel a borokat is deríteni szokták. Szóval semmi para, ezeket meg is isszuk.

A kék szín jellemzően ásványok használatával jön létre, réz alapú pigmentekből, nátrium-alumínium szilikátokból. A lila mangán-ammónium-pirofoszfát, különböző alumíniumsók és karbazol felhasználásával készül, de eléggé fényérzékeny szín, különösen a világos bíbor színek hamar elvesztik eredeti színjüket. Végül lássuk az ominózus fehéret, amiben minden szín benne van, mégsem látszik. Még nem találkoztunk kollégával, aki szeretett volna fehér festékkel dolgozni, mert az esetek – a bőrök többségében – kidobja az anatáz vagy rutil pigmenteket, amiket általában kevernek más színű festékanyagokkal, hogy az intenzitását módosítsák.

Ez csak egy nagyon rövid összefoglaló, hogy mi minden van a festékben, de nem is ez a fontos, hanem, hogy ellenőrzött, engedélyezett tintákkal dolgozzunk. Itt a Fetishben mindketten a Dynamic fekete festékét használjuk, mert nagyon szép szürke árnyalatokat lehet keverni belőle, a teljesen fekete felületek, a telített feketék hosszabb idő után sem zöldülnek, kékülnek be. Nem utolsó szempont, hogy megfelelően híg a könnyed munkavégzéshez.

 

Színes festékekben több márkát is használunk: Fusion inket részesítjük előnyben a többi márkához képest.  Alkalmazunk még Eternal ink festékeket és néhány színárnyalatot az Intenz palettájából. Ezeket a festékeket azért szeretjük, mert megfelelően telített felületet lehet velük elérni egy-egy munkánál, nem száradnak be a munkavégzés közben, kellően “lágyak” a bedolgozáshoz és egymással is könnyen elegyednek.

Call Now Button